Punasesõstrakook

Lugesin siit ja lugesin sealt ning tegin koogi siis sellise mitme retsepti peale kokku. Ja ikka ilma nisujahuta. Ei tahtnud kaua köögis olla, ei tahtnud praeguse palavusega eriti küpsetada, aga ega linnast kaugelt poest ju kaeraküpsiseid (ilma nisujahuta) ju leia. Ei leia suures linnaski ... hirmus kallid gluteenivabad küpsised vaid on - nisutärklise ja saja muu koostisainega.

Koogipõhi
7 dl kiirkaerahelbeid
2,5 dl mahe tatrajahu
250 gr võid
2,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
3/4 tl soodat
2 spl kakaod

Ahi sooja 200C peale.
Sulata või ja suuremas kausis sega kokku kaerahelbed, tatrajahu, kakao ning sooda. Sulanud võile lisa juurde sool ning suhkur ja sega ülejäänud kuivainetega kokku. Vali ahjuplaatidest sügavaim ning aseta selle põhjale küpsetuspaber, nii et äärtele ka paberit jääks kenasti. Vala taigen plaadile ning aja laiali ja suru ühtlaseks põhjaks. Küpseta koogipõhja ahjus u 10-15 minutit või kuni on helepruun. Lase koogipõhjal panni peal jahtuda ning kui plaat on sobivalt jahe tõsta koogipõhi külmkappi jahtuma.

Marjakate
500 gr punaseid sõstraid (puhastatud ja rootsud eemaldatud)
600 gr vaniljekohupiimapastat
400 ml vahukoort
1/2 tl vaniljesuhkrut
55 gr želatiini
100 gr tumedat šokolaadi

Veevannil sulata tume šokolaad, pane želatiin umbes 50 ml külma veega paisuma ja vahusta vahukoor vanijesuhkur juba lisatud. Ettevaatlikult vabasta kiletuubist kohupiimapasta mõnda suuremasse kaussi ning sega juurde sulatatud šokolaad. Nüüd sulata veevannil želatiin, võib lisada želatiinile 1-2 spl kuuma vett. Punased sõstrad tambi pudrunuiaga läbi, mõned marjad las jäävad terveks, mõned võiks ikka puruks minna ning lisa marjasegu kohupiimamassile. Sega läbi ning lisa natuke kohupiimakreemi sulanud želatiinile ja siis sega želatiin terve kreemikoguse juurde. Pane kreem jahedasse ning sega seda aeg-ajalt kui segu jahtub, pakseneb. Siis kui kohupiimasegu on väheke paksenenud lisa kergete alt üles segamisliigutustega vahustatud vahukoor. Tõsta kohupiima-marjasegu koogipõhjale ning aseta kook tagasi külmkappi tarretuma.

Sain koogi valmis vist kell 2 päeval, vaja vaid veel lasta külmkapis hoida. Külalistele serveerimiseks tõstsin koogi külmkapist välja kuskil kella 7 ajal õhtul. Nii et 4-5 tundi jahedas on sellele koogile paras aeg enne serveerimist. Kaunista meelepäraste marjade vms. Isa just kiitis, et põõsas uhked punasesõstra kobarad, ma käisin kiiresti ja korjasin koogi peale ära :)

Tõesti hea kook oli. Kiideti ja küsiti retsepti.

Kommentaarid

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud